Polivalentna stomatologija

Osnovne stomatološke usluge

Šta je polivalentna stomatologija?

Preventivna stomatologija je nauka i veština prevencije bolesti usta i zuba, koja se bavi i obezbeđivanjem dugotrajnog oralnog zdravlja i unapređenja kvaliteta života ljudi.

Popravka zuba i lečenje karijesa

Svako ko je bar jednom doživeo bol zuba ne želi da mu se ovakvo iskustvo ponovi. Zubobolja može biti noćna mora i ne smete dočekati da bolovi u zubima postanu nepodnošljivi.

Nema potrebe da se snebivate oko posete stomatologu, jer popravka zuba može da bude potpuno bezbolna.

Ukoliko imate karijes na zubu, on ne sme da se zapusti. Karijes se vrlo brzo širi i zahvata i ostale zube, a najmanje što Vam treba su pokvareni zubi, jer oni su, pored toga što nisu lep prizor, izvor mnogih bolesti organizma.

Ako se lečenje karijesa obavi do kraja, Vaši zubi dobijaju veliku šansu da budu lepi i zdravi i da Vam više nikada ne priušte bol.

Endodoncija

Kada se govori o edondoncijumu, prvenstveno se misli na tkivo koje ispunjava prostor smešten u zubu, tj. na zubnu pulpu. Smatra se da endodoncijumu pripadaju i dentin i gleđ.

Najčešći uzrok pulpitisa (zapaljenje pulpe – živca) je karijes, zatim trauma i jatrogeni činioci.

Pacijenti opisuju bol kao spontani, oštar, probadajući. Zub je izrazito osetljiv na hladno i na spoljne nadražaje. Ukoliko se ne leči, iz parcijalnog seroznog pulpitisa može nastati totalni, purulentni, hronični i drugi. Težina kliničkih simptoma je u vezi sa razvojem zapaljenskog procesa.

Kod nekih slučajeva u pulpi, obično ispod karijesne lezije se zapažaju duboki karijesi ili recidivni karijesi ispod ispuna. Bol koji nastaje usled gnojenja u pulpi veoma je jak (pacijenti ga opisuju kao neizdržljiv). Često, bolesnici pre nego što se obrate stomatologu pribegavaju upotrebi pored analgetika i sedativa i lokalnoj aplikaciji na zub alkoholnih pića, čistog alkohola, aspirina i dr. Sve to nadražuje sluznicu i može izazvati ulceracije što pojačava bol i dovodi u zabunu i doktora.

Terapija je usmerena ka uklanjanju bola da bi se olakšalo pacijentu koji je obično izmučen, a u sledećoj poseti se nastavlja odgovarajuća terapija. To podrazumeva: ‘vađenje živca’, čišćenje inficiranog kanala zuba sve dok se ne steknu uslovi za konačno punjenje kanala zuba i stavljanje plombe.

Kod zuba sa krivim korenovima i neprolaznim kanalima nekad je potrebno uraditi ekstrakciju zuba (vađenje).

Inficirani kanal zuba predstavlja izvor infekcije i odatle pojedini mikroorganizmi i njihovi toksični produkti neprekidno dospevaju u okolno tkivo. Kao posledica zapaljenskih procesa i prodora gnoja, formiraće se gnojna kolekcija (granulom, dento-radiksne ciste, zubne ciste).

Endodontska terapija (vađednje živca) se svodi na lečenje endodoncijuma sa ciljem da se sačuva zub sa obolelom pulpom ili bar njegov koren, ukoliko je krunica uništena i da se funkcijski i estetski osposobi.

Vađenje zuba i zaostalih korenova

Vađenje zuba većini ljudi i dalje zvuči kao nešto vrlo neprijatno, što zbog straha od gubitka zuba, što zbog uvreženog mišljenja da vađenje zuba mora da boli.

Postoji više razloga zašto ćemo preporučiti vađenje zuba: zubi koji se ne mogu izlečiti, zubi sa mrtvim korenomparodontopatija, zubi koji su smetnja za izradu proteza, zubi koji nisu do kraja izrasli. Pored toga, često je i vađenje neizniklih umnjaka i vađenje umnjaka koji remete ostale zube.

Zaostali korenovi zuba, na kojima se sakuplja hrana i bakterije, predstavljaju pravo žarište za različite bolesti organizma. Stoga je neophodno obaviti vađenje korena zuba, koje je takođe bezbolna intervencija, ali od ogromnog značaja za Vaše zdravlje.

Skidanje kamenca i poliranje zuba

Zubni plak, naslage koje se svakodnevno talože na zubima, kroz vreme stvara zubni kamenac. Zubni kamenac ne samo da je vidljiv i nimalo privlačan, nego je izazivač karijesa, parodontopatije i neprijatnog daha.

Skidanje zubnog kamenca bi moralo redovno da se obavlja, kako bi zubi ostali lepi i zdravi. Sam postupak je brz i bezbolan, a znači i više nego što možete da zamislite.

Da bi se, nakon skidanja kamenca, izglačala površina zuba, na koju će novi kamenac teže prianjati, potrebno je obaviti poliranje zuba. Poliranje zuba specijalnim pastama onemogućiće taloženje bakterija i plaka, čime ćete se zaštititi od karijesa i neprijatnih oboljenja desni.

Nakon ovog tretmana, zubna površina postaje čista i glatka, a pritom ne nastaju nikakva oštećenja zubne gleđi. Postupci su brzi i jednostavni, a izuzetno značajni za lepotu i zdravlje zuba. Pored redovne i pravilne oralne higijene, to je svakako najmanje što možete da učinite za svoj osmeh.

Peskiranje zuba – AirFlow

Uklanjanje mekih naslaga i pigmentacije zuba se u modernoj stomatologiji danas obavlja sistemom Air-Flow ®, a procedura se zove peskiranje zuba.

Naš tretman ovom metodom sigurno uklanja mrlje od vina, cigareta, kafe ili čaja sa vaših zuba, sa mesta gde tradicionalno uklanjanje zubnog kamenca ultrazvukom nije uspelo.

Peskiranje zuba nije i ne može se posmatrati kao tretman izbeljivanja zuba, ali efekat koji se postiže posle tretmana daje vašim zubima za jednu nijansu belje zube, glatke i primetno sjajnije.

Ova, praktično, detox terapija cele usne duplje se izvodi specijalnim aparatom dizajniranim da pod jakim pritiskom izbacuje gazirane čestice i vodu na površinu i između svakog zuba.

Tretman je potpuno bezbolan za pacijenta i u proseku traje oko 20 minuta. Preporučuje se kao deo pripreme za beljenje zuba i deo vašeg svakodnevnog zdravog i blistavog osmeha.